سوالات متداول سرمایه گذاری در بورس از جمله سوالاتی می باشد که ذهن سرمایه گذاران بعد از ورود به بازار سرمایه با آن درگیر است و بسته به میزان آشنایی و تجربه ای که در این زمینه دارید، ممکن است سوالات و ابهامات مختلفی برایتان ایجاد شود. از آنجا که این روزها بازار سرمایه در بین عموم مردم جایگاه ویژه ای پیدا کرده است و توجه به آن بیشتر شده است، سوالات پر تکراری که سرمایه گذاران با آن مواجه هستند را بررسی می کنیم.
حداقل سرمایه گذاری در بازار سرمایه در حال حاضر 500,000 تومان می باشد. البته در هنگام خرید عرضه های اولیه این محدودیت وجود ندارد.
هر کسی با هر سن و مدرک تحصیلی می تواند در این بازار به معامله بپردازد. کافی است کد بورسی داشته باشید. کد بورسی کدی است که شناسه شما در سازمان بورس و اوراق بهادار محسوب می شود.
کارگزاریها شرکت هایی هستند که به عنوان واسطه میان مردم و سازمان بورس هستند. همان طور که بانک های مختلف، مورد تایید بانک مرکزی قرار میگیرند و مردم برای انجام امور بانکی به آنها مراجعه می کنند، لازم است برای بهره مندی از خدمات سرمایه گذاری بورسی از طریق کارگزاری ها اقدام شود. کارگزاریها نیز مورد تایید سازمان بورس و اوراق بهادار قرار میگیرند و به این تریتب، مردم معاملات خود را به واسطه آنها انجام میدهند. در قبال این خدمات، کارگزاریها از معاملات سرمایه گذاری درصدی تحت عنوان کارمزد اخد می کنند. کارمزد کارکزاریها برای معاملات سهام برابر است با 0.0038 برای خرید و 0.0038 برای فروش.
بله، می توانید در دو یا چند کارگزاری حساب معاملاتی داشته باشید و در همه آن ها خرید انجام دهید. با این حال، امکان فروش سهام فقط در یک کارگزاری وجود دارد که به آن کارگزار ناظر گفته می شود.
مدتی است که سامانه جدیدی برای معاملات راهاندازی شده و هر یک از نمادهای معاملاتی را زیرنظر یک کارگزار قرار داده است. به این کارگزار، کارگزار ناظر گفته می شود. با این شرایط، سهام هر نماد معاملاتی فقط از طریق کارگزار ناظر به فروش می رسد. البته برای خرید می توان از طریق همه کارگزارها اقدام کرد. ممکن است برای نمادهای معاملاتی مختلف، کارگزارهای مختلف داشته باشید.
معاملات سازمان بورس و اوراق بهادار در ساعت های 9 صبح تا 12:30 ظهر روزهای شنبه تا چهار شنبه به غیر از تعطیلات رسمی انجام می شود. البته پیش گشایش بازار از ساعت 8:30 می باشد و می توانید سفارش های خود را وارد کنید، اما معاملات از ساعت 9 آغاز می شوند.
دامنه نوسان در بورس به معنی بیشترین تغییرات مجاز قیمت در طول یک روز می باشد یا به عبارت دیگر به معنی قیمت مجاز برای معاملات سهام در طول روز است.
برای پیشگیری از نوسان بیش از حد و افزایش و کاهش های ناگهانی، سقفی برای نوسانات بازار در نظر گرفته شده است. در حال حاضر امنه نوسان روزانه قیمت سهام بورسی و بازار اول و دوم فرابورس در هر روز، نسبت به قیمت پایانی روز گذشته، می تواند از +5 در تاصد تا -5 درصد، تغییر کند. در بازار پایه فرابورس بسته به نوع بازار دامنه نوسان 3%، 2%، 1% است. در روز بازگشایی نماد پسی از مجمع، محدودیتی در نوسان وجود ندارد.
پرتفو، پرتفوی یا Portfolio واژه ای است که به یک مفهوم ساده اشاره دارد، مجموعه ای از دارایی ها و سهامی که یک فرد خریداری کرده است. با تشکیل این سبد، ریسک غیر سیستماتیک کاهش می یابد. وقتی چند نوع سهم را خریداری کرده باشید، ریسک ضرر خود را کاهش داده اید. در واقع سود یک سهم می تواند ضرر یک سهم دیگر را جبران کند.
بورس چندین شاخص دارد که هر کدام وضعیت بازار را از جنبه های مختلف نشان می دهند. مشهورترین و پرکاربردترین شاخص، به نام شاخص بازدهی یا شاخص قیمت و بازده نقدی یا TEDPIX شناخته میش ود. این شاخص قیمت و سود سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس و میانگین بازدهی سرمایه گذاران در بورس را نشان می دهد.
قیمت اسمی رقمی است که در اساسنامه شرکت ها ذکر می شود و معمولا برابر با 100 تومان است؛ اما سهم ها با این قیمت خرید و فروش نمی شوند. عملکرد شرکت و یمزان عرضه و تقاضا رقم خرید و فروش سهم را مشخص می کند. بنابراین نیازی نیست در تحلیل ها و سرمایه گذاری خود قیمت اسمی سهم ها را در نظر بگیرید.
قیمت روز سهام به قیمت خرید و فروش یک سهم در بازارر اشاره دارد. یعنی همان رقمی که امروز برای خرید یک سهم خاص باید بپردازید. این رقم لزوما با ارزش ذاتی سهام برابر نیست و ممکن است بیشتر یا کمتراز آن باشد. میزان عرضه و تقاضا، اوضاع سیاسی و اقتصادی کشور و جهان، هیجانات سرمایه گذاران و ... روی قیمت روز سهام تاثیر می کذارند.
زمانی که یک شرکت برای اولین بار سهام خود را در بازار ارائه می کند، عرضه اولیه صورت گرفته است. پس از تعیین قیمت، سهام به میزان مشخصی وارد بازار می شود و طبق تجربه قیمت آن تا چندین درصد افزایش پیدا خواهد کرد. به دلیلی کسب سود بالا، مردم تمایل زیادی نسبت به خرید عرضه اولیه دارند و جو خوش بینانه ای در این زمینه حاکم است.
عرضه و تقاضا دو رکن اصلی هر بازاری هستند و بر قیمت ها تاثی می گذارند. در بازار بورس همیشه تعدادی خریدار و فروشنده برای هر سهم وجود دارد. گاهی اوضاع تغییر می کند و بنا به دلایل مختلف، تعداد زیادی از سرمایه گذاران سهم یک شرکت خاص را برای فروش می گذارند و تمایل زیادی برای خرید آن سهم وجود ندارد. در این حالت، صف فروش ایجاد می شود. گاهی نیز یک سهم با اقبال عمومی مواجه می شود و افراد زیادی افزایش قیمت آن را پیش بینی می کنند. در این حالت، صف خرید ایجاد می شود. یعنی تعداد بسیازی از سرمایه گذاران تمایل به خرید دارند و فروشنده زیادی وجود ندارد.
برای داشتن یک سرمایه گذاری پر سود، باید سهمی را انتخاب کنید که احتمال افزایش قیمت بیشتری داشته باشد. این پیش بینی بر اساس تجزیه و تحلیل بازار انجام می شود. روش های مختلفی برای تحلیل بازار وجود دارد که در این میان، تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال شهرت و رواج بیشتری دارند.
حقیقی ها افراد عادی جامعه هستند که با سرمایه های خرد و کلان در این بازار مشغول به معامله گری و سهامداری می باشند. اما به شرکت ها، بانک ها، صندوق های سرمایه گذاری و ... که دارای سرمایه های کلان هستد و عملا یک شرکت هستند نه یک فرد حقوقی می گویند.
برای افراد تازه وارد به بازار سرمایه پیشنهاد می کنیم ابتدا آموزش ببینند و سپس با یک سرمایه کم شروع به معامله کنند و با توجه به میزان دانش خود سرمایه خود در بورس را مرحله به مرحله افزایش دهند.
اولین فعالیت هر سرمایه گذار بعد از ورود به بازار سرمایه و دریافت کد بورسی این است که آموزش ببیند. این آموزش ها شامل آموزش مقدماتی و آموزش تخصصی و آموزش های مربوط به کسب مهارت می باشد. یعنی یک سرمایه گذار ابتدا باید مفاهیم پایه ای بازار سرمایه را بیاموزد. در مرحله بعد تحلیل بنیادی و یا تکنیکال را آموزش ببیند.
از صفر تا صد مفاهیم بورسی را توسط اساتید مجرب ونداد آموزش ببینید. برای کسب مهارت بیشتر در معامله گری و درک تکنیک های معاملاتی در بورس می توانید با دنبال کردن اخبار آموزشی ونداد از طریق لینک زیر اطلاعات کامل تر را دریافت و در دوره های آنلاین ونداد حضور یابید:
تمامی حقوق برای ونداد محفوظ می باشد . قدرت گرفته از