بورس چیست؟


بورس در اصل کلمه­ ای فرانسوی است که وارد زبان فارسی شده و معنای لغوی آن در زبان فرانسه "کیف پول" می­ باشد.

اما این کلمه ی جادویی امروزه مفهومی فراتر از کیف پول به خود گرفته است و یکی از معیارها و شاخص­ های اساسی اقتصاد کشورهای دنیا به حساب می ­آید. اهمیت بورس از چندین دیدگاه قابل نقد و بررسی می­ باشد که با تحلیل هر یک از آن‌ها می­ توان به نقش کلیدی آن در اقتصاد پی برد.

اجازه دهید با یک مثال اولویت این تحلیل را بررسی کنیم؛ فرض کنید شما برای عملی ساختن طرح یا ایده‌ای نیاز به پولی هنگفت دارید، در این شرایط چه می­ کنید؟

یکی از بهترین کارهایی که می­ توانید انجام دهید این است که با چند نفر شریک شوید.

همانند این داستان درسطح کلان نیزاتفاق می ­افتد؛ بخش خصوصی و گاها دولت برای اعتبار کارخانجات و طرح ­های خود، رو به بخش خصوصی می­ آورند و این شراکت از همین نقطه شروع می­ شود.

پس از آنکه شما در کارخانه یا بنگاه اقتصادی شریک می شوید به شما سندی تعلق می­گیرد که در اصطلاح به آن"سهم" می­گویند.

حال اگر روزی بخواهید این سهم را بفروشید و یا شراکت خود را بهم بزنید تکلیف چیست؟ چگونه می­خواهید ارزش سهم خود را مشخص کنید؟

برای ارزش­ گذاری و برآورد قیمت یک کارخانه و یا یک شرکت نیاز به تیم اقتصادی بزرگی داریم. این پروسه، کار تقریباً دشواری است که هزینه آن شاید از ارزش سهم شما نیز بیشتر شود! پس راهکار چیست؟

برای حل این مشکل، سازمانی تأسیس شد، به‌نام "سازمان بورس و اوراق بهادار"که در آن سهام شرکت ­ها بر حسب عرضه و تقاضا قیمت­ گذاری می­ شود. بدین ترتیب شما می­ توانید در آنجا، سهام خود را به قیمت آن روز به فروش برسانید.

یکی از محاسن این کار این است که هر شخص می تواند با هر میزان سرمایه ای که داشته باشد در صنعتی مشارکت کند که شاید حضور فردی در آن پول هنگفتی نیاز داشته باشد. بنابراین اهمیت بورس در آنجا است که سرمایه­ های کوچک به سمت سرمایه گزاری‌های بزرگ سوق داده‌ می­ شوند و پول در بخش خصوصی در جهتی که منافع ملی و شخصی را تأمین می­ کند هدایت می­ شود.

از طرفی هنگامی که کارخانجات و واحدهای اقتصادی دارای شرکای بیشتری می‌شوند، سرمایه آن ها افزایش پیدا می کند؛ لذا آن­ها نیز به فکر توسعه کارخانه و راه اندازی خطوط تولید جدید می‌افتند.

همانطور که خود شما نیز می‌دانید، راه اندازی یا توسعه هر واحد تولیدی نیاز به نیروی کار جدید دارد که این امر خود، اشتغال زایی را به همراه دارد.

از طرفی شکل گیری این چرخه موجب افزایش تولیدات شرکت ها می‌گردد، که این اتفاق نه تنها مشکل واردات کالاهای مختلف و خروج ارز را برای کشوراز بین می‌برد بلکه مازاد این تولیدات، صادر شده و راه‌های ارزآوری برای کشور هموارمی شود واین یعنی کنترل تورم.

خلاصه اینکه گسترش فرهنگ سرمایه‌گذاری در بورس باعث کنترل تورم شده و مشکل بیکاری را رفع می کند. چنانکه در یک نگاه ساده می‌توان گفت: کشوری که بازار بورس پر‌رونق تری دارد، کشوری پیشرفته تر و آبادتر است.

این واقعیت موجب شده تا در کشوری مانند ژاپن حدود 90 درصد و نیز درامریکا بیش از 80 درصد مردم در بورس مشغول به فعالیت شوند.

دولت ما نیز اخیراً به خوبی به اهمیت این موضوع بعنوان ابزاری برای رونق بخشیدن تولید، ایجاد اشتغال و کنترل تورم پی برده و بخشی از سیاست‌های کلان خود را بر این اساس برنامه ریزی کرده‌ است و سعی برآن دارد به هر نحوی، تمامی مردم را به سمت سرمایه گذاری در بورس هدایت کند.

بورس؛ بزرگترین بازار مالی که بشر خلق کرد!

بورس درواقع مكانی است كه درآن ارزش واقعی سهام شركت‌ها و كارخانجات بنابه عرضه و تقاضا مشخص می‌شود.

امروزه با توجه به پیشرفت‌هایی که در بورس اتفاق افتاده، حیطه فعالیت آن بسیار فراتر از سهام شرکت‌ها رفته است بطوریکه در یک تقسیم بندی کلی، این بازار به چهار بازار مجزا تقسیم می شود؛ که در ادامه به بررسی هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت:

انواع بازار بورس:

1- بازار سهام (Stock Market): بازاری است که در آن سهام شرکت‌ها و کارخانجات مختلف عرضه می گردد.

2- بازار اوراق قرضه (Bond Market): در این نوع بازار شرکت ها اوراق مشارکتی را تحت عنوان اوراق قرضه ،ارائه می‌دهند.

در این اوراق شرکت ها تعهد می‌کنند، مبالغی معین را بعنوان بهره سالیانه در زمان‌های مشخص به خریداران اوراق پرداخت کنند و در موعد مقرر نیز اصل سرمایه افراد را بازپرداخت کنند.

لازم به ذکر است که این اوراق در ایران، تحت عنوان اوراق مشارکت عرضه می گردد.

3- بازار کالا (Commodity Market): همانطور که ازنامش پیداست دراین بازار قیمت انواع کالا مانند؛ طلا، نفت، محصولات کشاورزی، فلزات گرانبها و... بنا به عرضه و تقاضا مشخص می گردد.

4- بازار تبادلات ارز (Foreign Exchange Market): بازاری است که درآن پول ملی کشورها در مقابل سایر ارزها بنا به عرضه و تقاضا ارزش گذاری و معامله می‌شود.

جالب است بدانید که این بازار، بزرگترین بازار مالی می باشد که بشر تا کنون خلق کرده‌است؛ با حجم جابجایی روزانه 400 هزارمیلیارد دلار. اما متأسفانه این بازار در کشور ما هنوز فعال نشده است.

مزایای فعالیت در بورس :

همه ما پس‌اندازهایی داريم، اما اغلب چون در خصوص سرمایه گذاری، آموزش‌های لازم را ندیده­ایم همواره پس‌اندازهای خود را خرج می‌کنیم.

بورس يكی از بازار‌‌هايی است كه از پتانسيل بالایی جهت سرمايه گذاری برخودار می باشد.

حال با هم برخی از مزايای اين بازار را بررسی می كنيم:

کسب در آمد :

 

هنگامی كه شما سهام يک شركت يا كارخانه را خريداری می كنيد در واقع مالک و شريک آن می‌شويد. با خريد سهام یک شرکت دو نوع سود به شما تعلق می گيرد:

الف) سود نقدی: هر شرکت یا کارخانه، سالانه از محل فروش تولیدات یا ارائه خدمات سودی بدست می­آورد که بطور معمول بخشی از آن را بین سهامداران خود تقسیم می کند.

ب) افزايش ارزش سهام: درصورت انجام فعالیت­های موفقیت­آمیز و عملکرد مثبت مدیران، ارزش سهام شرکتها افزایش می­یابد که این امر نیز موجب افزایش دارایی سهامداران می‌شود.

عدم نیاز به سرمایه زیاد :

برخلاف تصور اكثر مردم، برای فعاليت در بورس نياز به سرمايه زيادی نيست. در واقع، بورس مكانی است برای انتقال سرمايه های كوچک به چرخه توليد.

در بورس شما می­توانید با یک سرمایه اندک صاحب یک یا چند صنعت بزرگ شوید .

جالب است بدانید که؛ در برخی از بازارها مانند "بازار آتی سکه یا سهام" برای انجام معاملات، تاچند برابر سرمایه اولیه تان به شما اعتبار داده می شود.

امکان تمرین در حسابهای مجازی :

همانطور که گفته شد، لازمه موفقیت در بورس و انجام معاملات سود‌ده، این است که بتوانید آینده قيمت سهام یا کالاهای مختلف را پیش­بینی كرده و در فرصت مناسب وارد معامله شوید.

بعد از یادگیری علم بورس بصورت تئوری، شما باید آن را در بازار پیاده کنید؛ یعنی با آن معامله انجام دهید.

شما اصول معامله گری را که آموزش دیده اید، بر روی یک حساب مجازی تمرین می­کنید و هنگامی که تجربه لازم را بدست آوردید، آنگاه وارد بازار واقعی می­شوید.

برای ساخت حساب مجازی و همچنین یادگیری نحوه انجام معاملات در بورس ایران می‌توانید به منوی نرم افزارها درسایت گروه ونداد به آدرس اینترنتیwww.vandadgroup.com مراجعه کنید.

امکان سود درهنگام سقوط بازار:

در تمامی بازارهای مالی فقط درهنگام صعود بازارمی­توان سود کسب کرد؛ بدین صورت که کالای مربوطه را در قیمت پایین می­خریم و در قیمت بالا می­فروشیم.

اما در برخی از بازارهای بورس مانند بازارآتی سکه و یا سهام، این امکان وجود دارد که در هنگام سقوط بازار نیز سود بدست آورد.

سرمایهگذاری در مکانی امن :

همه فعالیتهای بورس منطبق با قانون و تحت نظارت مراجع قانونی صورت می­گیرد که این امر به ­تنهایی امنیت بورس را برای سرمایهگذاری تأیید می­کند.

همچنین ازطرفی سازمان بورس و اوراق بهادار موظف است تا اطلاعات دقیق و درستی از شرکت‌ها و کارخانجات را در اختیار خریداران و فروشندگان قرار دهد که این عمل موجب شفافتر شدن هرچه بیشتر این بازار می­گردد.

برای دیدن گزارشات مربوط به شرکت ها در بورس ایران بایستی به سایت کدال به آدرس اینترنتی www.codal.com مراجعه کنید.

حفظ سرمایه درمقابل تورم :

همانطور که شما نیزمی دانید؛ در کشورما با گذشت زمان ارزش پول درحال کاهش می­باشد. حال با توجه به تورم موجود در جامعه، درصورتی که پس­اندازهای خود را در جای مناسبی سرمایه‌گذاری نکنید در آینده از ارزش آن کاسته خواهد شد. برای جلوگیری از این مشکل تنها راه حل، سرمایه‌گذاری در فعالیت‌هایی است که بتواند بازدهی بیشتری از کاهش ارزش پول در اثر تورم داشته باشد.

یکی از این راه‌ها خرید سهام است؛ بدین صورت که با افزایش ارزش دارایی­های شرکت و نیز سود حاصل از فعالیت­های آن، مانع از کاهش ارزش پس­اندازهای خود در مقابل تورم می­شوید.

قابلیت نقد شوندگی :

برای هرکسی، در طول زندگی ممکن است شرایطی پیش آید که نیاز به نقد کردن دارایی­های خود پیدا کند. نقد کردن دارایی­ها علاوه بر این که مشکلات خاص خود را دارد، پروسه­ای زمان براست.

فرض کنید شما سرمایه خود را به یک واحد آپارتمان تبدیل کرده­اید و اکنون، به هر دلیلی، به پول نیاز پیدا کرده­اید و می‌خواهید آپارتمان را بفروشید. روشن است که شما از زمان تصمیم به فروش تا فروش و دریافت وجه آن با مشکلات فراوانی مثل پیدا شدن مشتری، توافق برای معامله و ... مواجه خواهید بود. اما افرادی که در بورس سرمایه­گذاری می­کنند، می­توانند به­محض تصمیم به فروش در همان روز دارایی خود را نقد کنند.

مشارکت در تصمیم گیری برای اداره شرکتها :

افرادی که اوراق سهام یک شرکت را در اختیار دارند؛ از طریق حضور در مجامع و رأی دادن، در تصمیم­گیریهای شرکت و چگونگی اداره آن دخالت می­کنند. این افراد با استفاده از حق رأی خود، قادرند هیأت مدیره شرکت را انتخاب نمایند، طرح‌های جدید را که شرکت پیشنهاد می­کند رد کرده و یا با اجرای آن موافقت نمایند و همچنین می‌توانند میزان سود تقسیمی به سهامداران شرکت را مشخص کنند؛ خلاصه این که این افراد به­عنوان صاحبان اصلی شرکت در تصمیم­گیری­های شرکت مشارکت می‌کنند.

دسترسی آسان و کم هزینه به بازار بورس :

شما به راحتی می­توانید با دانلود یک نرم افزار و نصب آن روی کامپیوتر ویا گوشی موبایل خود در هر مکانی، حتی در حین مسافرت به بازار بورس وصل شده و در آن معامله کنید.

یکی از ویژگی های جالب حرفه بورس این است که با در اختیار داشتن این نرم افزار، می توانید در هر مکانی و نیز هر زمانی سهام مورد نظر خود را تحلیل کرده و سفارش انجام دادن معامله را به کارگزار خود اعلام کنید.

برای دانلود این نرم افزار وآموزش نحوه استفاده از آن می توانید به قسمت نرم افزارها در سایت گروه ونداد مراجعه کنید.

" شاید مهمترین و جالبترین ویژگی بورس این است که به شما این امکان را می دهد که با سرمایه گذاری در یک یا چند صنعت دلخواه بدون صرف وقت و کسب تجربه مالک آن صنایع باشید و از فعالیت آنها سود عاید شما شود."

بورس بازاری پر ریسک...! یا یک سرمایه­ گذاری مطمئن...؟

 

میزان ریسک در بازارهای مالی برای افراد مختلف متفاوت است و با میزان علم و تجربه آنها رابطه مستقیم دارد؛ بعنوان مثال رانندگی برای شخصی که علم و تجربه کافی ندارد، حرفه ای خطرناک و شاید مرگبار است اما همین حرفه برای یک راننده با تجربه ،کاری عادی و لذت بخش می‌باشد.

بازار بورس نیز از این قانون کلی مستثنی نیست، اما جاذبه و کشش بورس باعث می شود که عده زیادی بدون علم و تجربه وارد این بازار شوند، که پیامد آن نیز مشخص است : شکست...

بازار بورس جایگاه حضور همزمان فرصت ها و تهدیدهاست. متأسفانه درکشور ما بدلیل نبود اطلاعات کافی اکثر افراد بدون علم و یا حداکثر با یاد گیری مفاهیم و اصطلاحات اولیه بورس وارد این بازار می شوند و طبق تجربه نتیجه ای جز ضرر نصیب آن‌ها نخواهد شد.

دربازاربورس قيمت‌ها بصورت شناور و دایماً درحال تغييرمی باشند. لازمه موفقیت و كسب سود دراين بازاراین است که بتوانيد آينده قيمت سهام و يا كالاهای مختلف را پيش بينی كرده و درفرصت مناسب وارد معامله شويد.

خلاصه اینکه برای موفقیت در بورس شما بایستی با علم بورس که در واقع همان علم پیش بینی قیمت است، آشنا باشید.

میزان ریسک و خطر سرمایه گذاری در بازارهای مالی برای افراد مختلف متفاوت است و با میزان علم و تجربه آنها رابطه مستقیم دارد؛ بعنوان مثال رانندگی برای شخصی که علم و تجربه کافی ندارد، حرفه ای خطرناک و شاید مرگبار است اما همین حرفه برای یک راننده با تجربه کاری عادی و لذت بخش می باشد.

بازار بورس نیز از این قانون کلی مستثنی نیست، اما جاذبه و کشش بورس باعث می شود که عده زیادی بدون علم و تجربه وارد این بازار شوند، که پیامد آن نیز مشخص است : شکست

شما نیز می توانید با یادگیری اصولی علم بورس، بعنوان یک حرفه پرسود و یک سرمایه گذاری مطمئن به این تجارت بپردازند.

درواقع " علم بورس؛ علم پیش ­بینی قیمت " است. شما با یادگیری این علم می ­توانید آینده بازارهای مالی مختلف را پیش ­بینی کرده و بعنوان یک حرفه در آن به معامله بپردازید.

در این علم به دو روش آینده قیمت را پیش بینی می نمایند :

  1. روش بنیادی (فاندامنتال): این روش بنا به اخبار و بنیادهای اقتصادی آینده قیمت را پیش بینی می کنند.
  2. روش تکنیکال: این روش بر اساس ریاضیات و الگوهای هندسی آینده قیمت را پیش بینی می کنند.

برای دریافت آخرین اخبار و پیشنهادات ویژه لطفا در خبرنامه ما ثبت نام کنید .